Kommunen missade att ta betalt nu krävs de boende på mer pengar

Uppdaterad
Publicerad

Norrtälje kommunen lovade en lägre taxa när kommunalt vatten och avlopp drogs in

Norrtälje kommun har skickat ut brev till 300 fastighetsägare på Gräddö och Räfsnäs, där de krävs i snitt på 50 000-60 000 kronor mer för kommunens vatten och avlopp.

Orsaken är att kommunen har av misstag tagit ut för låga avgifter när ledningarna drogs fram till husen när det kommunala avloppsnätet byggdes ut.

Husägarna debiterades 2011 års taxa trots att jobbet var färdigt 2012.

– Brevet kom som en blixt från klar himmel. På tidigare möten och i avtal har vi lovats en lägre taxa men nu hävdar kommunen att det var fel. Så kan de inte agera. Om kommunen gjort fel får den stå för det, säger Christer Jansson, ordförande i Gräddö-Österängens vägsamfällighetsförening till Norrtelje tidning.

Har redan betalt

Utöver de dryga 50 000 kronorna har de boende redan betalat 200 000 kronor för indragning av kommunalt vatten och avlopp.

– Det här är helt oacceptabelt. Om jag köpt en bil finns det inte på världskartan att säljaren skulle höra av sig två år senare och säga att han tagit ett för lågt pris, säger Wedén som är föreningen sekreterare.

De nya abonnenterna debiterades för 2011 års taxa trots att priset gick upp med 25 procent  i januari 2012. Kommunen erkänner att  de har gjort fel men hävdar att det måste driva in pengarna annars begår de ett lagbrott. 

Det argumentet biter inte på Michael Hertzman, sommarboende i Gräddö.

– Vi har ingått ett avtal om en kostnad och sagt ja till den. Sedan har ledningarna dragits och vi har betalat. Att de nu, flera år senare, kräver ett annat belopp är otroligt, säger han.

Kommunens förklarar misstaget med att att tjänstemän har blandat ihop servisanmälan och anläggningsavgift samt att utbyggnaden försenades efter en konkurs skriver Norrtelje tidning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.