Äldre par på vårdboende Foto: TT

Kommunen tar över allt fler äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

På allt fler håll i Stockholm väljer nu den nya majoriteten att ta tillbaka många äldreboenden från privata aktörer. Även om Stockholms stad gett många av de privata företagen toppbetyg i kvalité är det i framtiden kommunen som ska stå för driften.

Lisbeth Skoog har bott på Högdalens äldreboende i ett år och trots omställningen från att bo i sitt eget hem så är hon nöjd. I oktober nästa år kommer just det här äldreboende att byta ägare. Från Vardaga till Stockholms stad.

– Jag tror att kvalitéten kommer att stagnera. Vi har en god kvalitét i dag och det kommer vi att se till att ha även när vi lämnar över verksamheten. Men just nu finns det en väldig oro. Både från de boende här men även personalen, säger Cecilia Engelbrecht Strand som är regionchef på Vardaga.

God kvalité räcker inte

Kommunen väljer trots att kvalité anses vara bra att inte förlänga kontraktet. Och de här ser man i allt fler stadsdelar runt om i Stockholms stad. Hittills har det fattats beslut om tre vårdboenden och under tisdagskvällen kan ett fjärde komma. Besluten fattas i kommunens olika stadsdelsnämnder men i Stockholms stadshus ser man gärna att andelen offentliga vårdboenden ökar.

– Vi är överens i den här koalitionen att vi ska ha både privata och offentliga aktörer. Men sen ser vi gärna att den icke vinstdrivna andelen ökar i form av idéburna aktörer så som personalkooperativ, säger äldreborgarrådet Clara Lindblom (V).

Vinster i välfärden förhindras

Vänsterpartiet gick hårt ut i sin valkampanj i år med att det nu fick vara nog med vinster i välfärden och när kommunen nu tar överdriften på allt fler äldreboenden runt om i Stockholm blir den naturliga följden att vinster inte kan plockas ut från just den här delen av välfärden.

Hur mycket är det här en ideologisk fråga och göra den kommunala verksamheten större?

– Det man ska komma ihåg är att det just nu finns en väldigt låg andel kommunala vårdboenden i Stockholm, ungefär 26 procent. Menar man allvar med att man vill att stockholmarna ska kunna välja äldreboende så måste det bli en högre andel kommunala vårdboenden, säger Clara Lindblom (V).

På äldreboendet i Högdalen är Lisbeth Skoog inte orolig men hon hade gärna sett att hon fick vara med och påverka vem som i framtiden driver hennes vårdboende.

– Om vi inte vill detta, kommer vi få rösta då? vi som bor här och betalar skatt borde få ha något att säga till om, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.