Foto: Maja Suslin / TT

Botkyrka går bäst i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges kommuner går med rekordöverskott. Störst är överskottet per kommuninvånare i Botkyrka, 9.590 kronor.

Förra året redovisade Sveriges kommuner ett överskott på drygt 15 miljarder kronor i den skattefinansierade verksamheten, enligt tidningen Dagens Samhälle.

Just bakom Botkyrka hamnar Järfälla kommun där överskottet per kommuninvånare var 9.585 kronor. Sundbyberg hamnar på fjärde plats med 6.566 kronor per kommuninvånare, medan Södertälje är åtta med 4.991 kronor, just före Solna med 4.902 kronor.

I andra änden av listan finns Oskarshamn, Bräcke och Katrineholm som alla hade ett underskott på mer än 10.000 kronor per invånare.

Stocholmarna rikast

Rikast, räknat som eget kapital per invånare, är Stockholmarna med 110.997 kronor och Skellefteåborna med 107.604 kronor i eget kapital per invånare. På sjätte plats hamnar Sundbyberg med 77.898 kronor i eget kapital per invånare. Fattigast är Laxåborna som har ett negativt eget kapital på 892 kronor per invånare.

Enligt Dagens Samhälle fick Sveriges kommuner förra året tillbaka 8 miljarder kronor i försäkringspremier.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.