Komvux drar ner med 3600 platser

Uppdaterad
Publicerad

Minst 3 600 personer som skulle ha börjat på Komvux i Stockholm under hösten kommer inte att få påbörja sina studier. Komvux har under året haft ett ökat söktryck och måste spara 35 miljoner kronor.

Till både vår- och höstterminen i år har Komvux haft ett betydligt högre söktryck än vad man räknat med. Det har gjort att man nu tvingas dra ner med 3 600 platser till hösten.

–Vi har fått ett ökat söktryck nu under våren, ungefär 30 procent mer än förra året. Det rör sig om 35-40 miljoner som vi måste dra ner, säger Bengt Hagberg, biträdande enhetschef på Komvuxcentrum i Stockholm.

Framför allt är det de som vill komplettera sina gymnasiebetyg för särskild behörighet till högskolan, och de som redan har en examen men som behöver komplettera för grundläggande behörighet som kommer att drabbas av neddragningen.

Större budget räcker ej

Komvux har en budget på ungefär 200 miljoner kronor om året. I år ökade den med åtta miljoner kronor, men det räcker inte när antalet sökande blivit så många fler.

ABC: Finns det något ni kunnat göra för att förhindra neddragningen?

– Vi hade kanske kunnat dra ner redan i januari i samma kategorier som vi nu drar ner. Nu får vi dra ner hårdare under hösten i stället, säger Bengt Hagberg.

Det kan också bli aktuellt med fler neddragningar längre fram i höst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.