Konduktörerna kämpar för att behålla sitt yrke

Uppdaterad
Publicerad

Konduktörerna på Stockholms lokalbanor är rädda för att ersättas av biljettstolpar. Nu kampanjar personalen för att få behålla sina jobb.

Rör inte min konduktör. Så kallar Seko sin kampanj för att rädda konduktörerna på Roslagsbanan, Saltsjöbanan, Lidingöbanan och Tvärbanan. Det är mellan hundra och hundrafemtio tjänster som står på spel, och nu delar man ut flygblad till resenärer i kampen om att behålla konduktörsjobben.

– Jag är väldigt orolig, jag trivs ju väldigt bra som konduktör. Men det skulle också innebära mindre trygghet för resenärerna och förarna ombord på tågen, säger Lina Yafi som är konduktör och representant för fackförbundet Seko.

Konduktörerna på lokalbanorna

Larm om dåliga arbetsredskap

Det var i september som SL kom med förslaget att ersätta konduktörerna med ett antal betalvärdar på stationerna och biljettstolpar där resenärerna själva kan visera sina biljetter. Förslaget lades fram efter att Arbetsmiljöverket varnat om dåliga arbetsredskap ombord på tågen. Men ombord vill man inte bli av med jobbet bara för att biljettläsarna är för tunga.

– Det är inte bättre att vara arbetslös och det finns bra mycket tuffare arbeten. Jämfört med hur mycket man burit historiskt så är inte det här så fruktansvärt tungt. Det går att förbättra arbetsmiljön på andra sätt, säger Lina Yafi.

Förlorar miljoner

Men det handlar också om ekonomi. Enligt SL förlorar bolaget miljontals kronor på att konduktörerna inte hinner visera alla resenärer.

– Vi har vid sidan av arbetsmiljön också haft problem en längre tid när det gäller intäkterna, så det är klart att det också är en aspekt vi måste väga in i detta, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd och ordförande för SL.

Just nu är det politikerna i trafiknämnden som äger frågan. I september bordlades förslaget för att man skulle fundera vidare på olika lösningar, och ännu har konduktörerna inte fått något besked om hur deras framtid ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konduktörerna på lokalbanorna

Mer i ämnet