Konståkning bortprioriteras i nytt ishallsbygge

Uppdaterad
Publicerad

I Globen tävlar nu några av världens bästa konståkare om EM-guldet. Men i Stockholm kämpar konståkningsklubbarna mot politkernas ointresse för konståkning.

Många ska samsas om den värdefulla isen i Stockholms få ishallar. Konståkarna i Sätra har länge fått acceptera att åka långt till träningarna och få de timmar på isen som ingen annan vill ha. Nu är det klart att en ny ishall ska byggas i Tallkrogen, men trots politikernas tidigare löften proriteras konståkningsdelen bort, och ishallen anpassas efter bandy och skridsko.

– En gång i tiden tog de ett beslut att de skulle bygga en ishall som var för konståkning, bandy och skridsko. Och nu har de bara tagit bort konståkningen. Speciellt nu när vi har EM här på hemmaplan och vi också har hopp för svenska åkare, så känns det konstigt, säger Anna Giertz Skablova, styrelseordförande i Sätras konståkningssällskap.

Tjejerna drabbas

I Sätras Konståkningssällskap har man länge kämpat för att fler ishallar ska byggas och för att tiderna på isen ska fördelas mer rättvist, det är främst tjejer som åker i klubben och man märker av att flera tvingats välja bort konståkningen och börja en annan fritidsaktivitet som det är lättare att ta sig till och som har träning på bättre tider. Anna Giertz Skablova tycker att det är både konstigt och orättvist att kommunen nu prioriterar hockey och bandy över konståkningen.

– Det känns just nu som att vi konkurrerar med hockeyn och bandyn om samma istider och det känns inte bra. Vi vill att alla ska få träna och utöva sina sporter.  Men ibland känns det som att det finns lite flera möjligheter för pojkarna att åka bandy eller hockey, än för tjejerna att åka hockey eller konståkningen, säger hon.

Fler isytor med ny hall

Men Socialdemokraterna menar att även om den nya hallen inte är till för konståkning så kommer det bli fler isytor över i staden när bandylagen börjar träna där.

– Om vi  får mer isytor i Stockholm så kommer det att gynna all skridsko, hockey, bandy och konståkning, för totalt sett får vi mer isytor helt enkelt, säger Emilia Bjuggren (S) som är idrottsborgarråd i Stockholm stad.

– Ja, om vi får de tiderna så är det bra, men bara så vi verkligen får dem. Men vi vill ju också att kommunen tar hänsyn till vad konståkningen är, vilka barn som åker konståkning, vilka behov de har och hur de ska kunna ta sig till träningen. Ibland känns det som att vi bara får de tiderna och tillfällen som blir över, säger Anna Anna Giertz Skablova.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.