• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Konsttårtor till World Art Day

Uppdaterad
Publicerad

Nu förbereds tårtor till World art day på söndag, tårtor gjorda av konstnärer serveras tillsammans med EU-politiska frågor.

På söndag är det World art day, det uppmärksammas bland annat genom tårtor och politik.

– Det är en utmaning att jobba i marsipan, för den vill gärna sjunka ihop, säger konstnären Pontus Raud som arbetar på två marsipansoldater som ska pryda hans tårta. Men det är roligt att få göra uttrycksfulla tårtor, säger han.

Pontus Raud är den som håller i tårtprojektet och han tillsammans med konstnärerna Carolina Falkholt och Victor Marx ska skapa varsin tårta som serveras på Konstakademien på söndag i samband med en politisk diskussion. På plats är politiker, och frågeställningarna är bland andra vilken betydelse har yttrandefriheten och konsten för EU och vad vill partiernas kandidater till EU-parlamentsvalet i kultur- och konstpolitiska frågor.

– Varför just tårtor?

– Tårtor är trevligt, något som folk samlas kring gemensamt, för att äta en bit tårta och dricka en kopp kaffe. Det fina med tårtor är att de är uttrycksfulla och när det är konstnärer som gör tårtorna så blir ofta uttrycket lite extra, säger Pontus Raud.

Bröllopstårta och graffiti

Pontus Rauds två gröna marsipansoldater har fått den rätta militärgröna nyansen genom egen blandning. Tårtan är inspirerad av händelserna i Ukraina. Carolina Falkholt ska göra en bröllopstårta komplett med ett skenäktenskap och Victor Marx ska göra en graffititårta.

En känd konstnärstårta är Makode Lindes tårta i form av en skrikande svart kvinna som serverades kulturministern för två år sedan just på World art day. World art day är utsedd av International Association of Arts (IAA) och firas med anledning av Leonardo da Vincis födelsedag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.