Kopparstöld stoppar tågtrafik

Uppdaterad
Publicerad

Tågtrafiken står stilla mellan Bålsta och Enköping, till följd av en kopparstöld av elledningar på sträckan.

Tidigast på tisdag eftermiddag kan ett spår på sträckan öppnas.

Tjuvarna ska ha slagit till någon gång under måndagen. Stoppet påverkar fjärrtågen mellan Stockholm och Västerås, Örebro samt Göteborg.

En del tåg har letts om medan andra har ställts in. Först under tisdagsförmiddagen kommer en prognos på när ett av spåren på sträckan kan öppnas igen.

– Det blir ett långvarligt stopp, tydligen. Som det ser ut nu tror vi inte att tågen kommer rulla på något av spåren förrän framåt sen eftermiddag imorgon tisdag, säger Denney Josefsson på Trafikverkets pressjour till Aftonbladet.

När kablar och jordförbindelser kapas kan delar av järnvägsanläggningen bli strömförande, enligt Trafikverket. Det är livsfarligt, dels för tjuvarna, dels för dem som ska reparera järnvägen.

– Det är på en lång sträcka de har stulit koppar, vi måste gå längs hela sträckan och kontrollera. Det är det som tar tid, säger Josefsson och fortsätter:

– Vi får kolla varenda jordkabel, om den finns eller inte finns.

Linda Warnstad pendlar mellan Stockholm och Enköping och är en av dem som stod i de långa köerna i väntan på ersättningsbuss vid Stockholms Central, för att kunna ta sig hem.

– Det tog ungefär fyra timmar, säger hon om färden hem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.