Kritik mot KI – måste söka skallarnas ursprung

Uppdaterad
Publicerad

Efter regeringens beslut att lämna tillbaka tio kranier till ursprungsbefolkningar finns det fortfarande 340 stycken stulna skallar kvar på Karolinska institutet. Nu riktas kritik mot lärosätet.

Det var i går, torsdag, som regeringen beslutade att lämna tillbaka tio kranier till ursprungsbefolkningar på Nya Zeeland och franska Polynesien. Men det finns fortfarande 340 stycken stulna skallar kvar på Karolinska institutet. Även dessa stals från ursprungsbefolkningar i slutet av 1800-talet.

Nu riktas det skarp kritik mot att KI inte har gjort mer för att ta reda på kvarlevornas ursprung, det skriver Dagens Nyheter.

Kritiken kommer från forskningsminister Helene Hellmark Knutsson. Hon ifrågasätter KI:s passivitet i fråga om de kvarvarande skallarna.

– Lärosätena bör inte lämna detta okommenterat, säger Helene Hellmark Knutsson till DN.

Hittills har KI inte aktivt sökt upp länder som har fått sina gravar plundrade för att upplysa om att kranierna finns, skriver Dagens Nyheter.

Eskil Franck, nyligen pensionerad överintendent vid Forum för levande historia, statens myndighet för främjande av alla människors lika värde, kritiserar detta.

Franck är även styrelseledamot vid Karolinska institutet tycker att regeringes beslut är bra men menar att det nu ligger på lärosätena att söka upp länder som har fått sina gravar plundrade och där kranierna finns på KI.

Han säger också till Dagens Nyheter att de kvarlevor som man inte lyckas spåra måste begravas på ett värdigt sätt i svensk jord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.