Polisens bevakning av nazistmarsch kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer kritik mot polisen för att man inte ingrep mot de nazister som marscherade på Östermalm på Kristallnatten till stöd för det grekiska partiet Gyllene gryning. Nazisterna skanderade ”Adolf Hitler” och menar själva att man drog igång flera våldsattacker.

”Döda de röda” skanderar de nazistiska demonstranterna i talkör. De svenska nazisterna valde 9 november, samma datum som Kristallnatten, för att hylla den nazistiska rörelsen i Europa. På plats på Östermalm fanns Aftonbladets reporter som fick höra att han var ett ”sionistsvin”.

– De sade: ”Han är lik en jude. Är du en jude?” Det kändes fruktansvärt, inte minst med tanke på att det här var på Kristallnattens årsdag.

Ropade ”Adolf Hitler”

Under Kristallnatten dödades hundratals judar i räder ledda av Hitlers paramilitära terrorgrupp SA. 30.000 judiska män arresterades och skickades till koncentrationsläger. I Stockholm i lördags ropades det ”Adolf Hitler”, vilket kan vara brottsligt enligt lagen om hets mot folkgrupp. Men polisen ingrep inte.

Lars Byström är polisens presstalesperson, och han var i tjänst under lördagen.

– Om vi inte har informationen att det begås den här typen av brott, då kan vi heller inte ingripa, säger han.

ABC: Men det var ju poliser där hela tiden?

– Ja, men de kanske inte hörde.

Polisens insatschef, som ABC pratar med på telefon, säger att ingen polisman har rapporterat in några fall av misstänkt hets mot folkgrupp.

Gick förbi polisen

På en sekvens som filmats av privatpersoner och lagts upp på nazisternas hemsida, ser man en av nazisterna som klättrar över kravallstaketet, går förbi polisen och fram till en antirasist och slår ned honom med sin sköld. 

På samma hemsida berättar en av arrangörerna till den nazistiska demonstrationen att ”alla konfrontationer uppstod på våra villkor, det vill säga vi startade dem. Vi genomförde flera lyckade utbrytningar från polisens avspärrningar och skingrade pöbeln.”

”Ingen vanlig demonstration”

Johan Berggren, som är chefredaktör på Ordfront magasin, stod tillsammans med sin tonårsson en bit från nazisternas demonstration.

– Då gör man ett utfall, och det är uppenbart inövat. Kommandoordet som någon ropar är ”Adolf Hitler”. De kastar saker och hytter med sina grejer, och folk rusar undan i panik.

Johan Berggren säger att han såg antirasister slänga tillbaka tillbaka bengaliska eldar mot nazisterna.

ABC: Tycker du inte att nazisterna har rätt att uttrycka sin åsikt?

– Nej, inte ostört. Inte på Kristallnatten. De är nazister. De vill döda folk. Och dessutom var det tydligt att det här inte var någon vanlig demonstration. Det var en milis som ställde upp sig.

Enligt Lars Byström hade polisen behövt mer resurser för att kunna ingripa.

– Ibland har vi kanske inte möjlighet att ingripa som vi skulle vilja.

ABC: Var det så i lördags?

– Ja, stundtals var det väldigt ansträngt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.