Krogvakt på Södra teatern åtalas för misshandel

Uppdaterad
Publicerad

En ordningsvakt på Södra teatern åtalas för misshandel av en gäst i krogkön förra sommaren. Omar Abdullai har tidigare vittnat i ABC om att han blev slagen och kränkt av vakten. Ordningsvakten har trots händelsen fått jobba kvar på krogen.

Det var den 6 juli förra året, entrékön till Södra teatern. Omar Abdullahis legitimation hade gått ut och det blev diskussion med vakterna som inte ville släppa in honom. Så här vittnade Omar Abdullahi i ABC om det som sedan hände.

– Han lyfter mig och tar tag i genitalierna och klämmer åt. Sedan åker jag i marken. Det gör fruktansvärt ont.

Det är nu klart att det blir rättegång mot ordningsvakten, som misstänks för misshandel. Förutom det våldet som Omar beskriver, åtalas vakten för att ha slagit Omar Abdullahi med knuten näve.

Kammaråklagare Sofia Berling på City åklagarkammare menar att våld i krogkön och på krogen, ofta är svårt att leda i bevis.

– I det här fallet är det ett vittne, som varit på platsen, säger hon.

– Jag har lidit ganska mycket psykiskt. Man blir väldigt pressad när man känner att man kanske inte får någon upprättelse.

Startat förening för våldsdrabbade

Varken polisen eller Brottsförebyggande rådet kan svara på hur vanligt det är att ordningsvakter anmäls för våld i tjänsten. Sedan händelsen förra sommaren har Omar engagagerat sig i frågan och tillsammans med andra startat en förening man kallar Stand down sir. Omar Abdullahi är kritisk till att polisen inte utrett hans fall snabbare och talat med fler vittnen. Ändå tycker han att han har tur som alls får händelsen prövad i rätten.

– Jag har sett flera olika berättelser om hur människor råkar ut från våld av tjänstemän. Och hur man inte fått någon upprättelse från rättsväsendet.

ABC: Och vad tror du att en förening kan göra?

– Belysa problemet och ge stöd åt människor. Det handlar om att man har varit offer för mer av ett maktövergrepp än själva våldet.

Vittnesmål från annan personal stödjer alltså Omars berättelse om misshandeln, men trots det så har vakten fått jobba kvar på krogen. Först nu har vakten på eget initiativ sagt upp sig.

ABC: Varför omplacerade ni inte honom?

– Därför att jag inte uppfattade honom som en fara för allmänheten eller för våra medarbetare.

*Maxstraffet för misshandel är två års fängelse.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.