Kulturförvaltningen byter city mot Rinkeby

Uppdaterad
Publicerad

Kulturförvaltningen blir den första förvaltningen som flyttar ut ur centrala Stockholm efter Alliansens beslut från förra året. Den nya lokalen ligger vid Rinkebystråket, där en stor upprustning pågår.

Lådor står i travar i Kulturförvaltningens lokal på Drottninggatan. På måndag flyttas de sista lådorna ut till Rinkeby.

– Många i Rinkeby har sagt att det är jätteroligt att vi flyttar dit. Det är ju en av anledningarna till att vi flyttar, för att bidra till ytterstadens utveckling. Sen behövs det självklart att många fler aktörer flyttar dit också, säger Anna Klynning, kommunikationsansvarig på kulturförvaltningen.

Första stora förvaltningsflytten

I januari 2013 beslutade Alliansen att kommunens förvaltningar skulle flyttas ut till ytterstaden. Och Kulturförvaltningen, med omkring 120 personer i personalen, är den första stora förvaltningen som flyttar.

Det innebär att det är extra viktigt att föregå med gott exempel.

– Jag tror att vi kommer kunna lära dom andra jättemycket. Det är en ganska hektisk period vi har haft här inför flytten, säger Anna Klynning.

Sparar fem miljoner

Huvudsyftet med att flytta till förorten är de lägre hyrorna.

– Det finns ju effektiviseringar i det här rent ekonomiskt, vi ser över de administrativa lokalerna.

Kulturförvaltningar sparar fem miljoner kronor om året med flytten. Pengar som istället kommer gå till att främja kulturlivet.

Samtidigt pågår en stor upprustning av Rinkeby. Rinkebystråket som ligger bredvid den nya lokalen, ska fräschas till och beräknas vara klart till hösten nästa år. Beslutet att flytta ut förvaltningarna till ytterstaden kan ses som ett sätt att göra förorterna mer levande.

– Jag antar att man vill locka fler till att etablera sig i de här platserna. Det är viktigt med liv och rörelse i hela Stockholm, säger Anna Klynning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.