Miljonregn över miljonprogramområden

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar 230 miljoner på kulturverksamhet i miljonprogramområden. Tanken är att de konstnärliga projekten ska präglas av ett starkt medborgarinflytande. I Skärmholmen, dit vi åkte idag, vill många förändra miljön.

–Jag tycker det är fint som det är men det vore roligt med ett torg med mer färger. Det ser grått och tråkigt ut, säger Joanna Källström.

–Det borde vara mer färgglatt på väggarna, säger Sevo Kulbay.

I den budgetproposition som regeringen presenterade idag finns en konstnärlig storsatsning på 230 miljoner under fyra år i miljonprogramområden. Medborgarna ska få inflytande i hur miljön ska berikas konstnärligt.

–Jag tycker det är väldigt roligt. Vi jobbar ju med konst som är i det offentliga rummet, den alla har tillgång till. Alla vill inte gå på museum men här kan konsten äga rum på den plats de befinner sig,säger Magdalena Malm som är direktör på Statens konstråd.

Stort medborgarinflytande

Regeringen vill att Statens konstråd, tillsammans med lokala organisationer, ska se till att den konstnärliga processen ska skapa länkar mellan medborgare och samhällsutvecklare.

–Det viktigaste för oss är att lyssna, vilket behov har medborgarna och vad skulle man kunna göra här. Vi har jobbat med hur konstnärer kommer in i stadsbyggnadsprojekt och hur de arbetar med arkitekter, planerare, ingenjörer och medborgare och tillsammans utvecklar det offentliga rummet, säger Magdalena Malm.

– Jag tycker det varit en innerstadsfixering. Det är klart att det är bra att göra stark kultur även i Stockholms centrala delar men de stora utmaningarna i kulturpolitiken är att nå ut till alla och det här är en välkommen del som kommer att stärka våra satsningar utanför city,säger det socialdemokratiska kulturborgarrådet Roger Mogert.

–Jag tycker att det är bra som det är. Om bara folk håller rent efter sig och inte stökar ner så är det kanon här, säger Lasse Ericsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.