Kylan kom som en julklapp

Uppdaterad
Publicerad

Nu har isen lagt sig på många sjöar i Stockholm. Men även om isen ser ut att ligga tjock så är den förrädisk.

Kanske känns det som om hösten blev extra lång när till och med december har varit mild. Men vid jul la sig äntligen isen på sjöarna. En fin julklapp till alla skridskoälskare. På Hellasgården kryllade det av skridskoåkare under söndagen.

– Det är helt underbart att vara ute, de är det man har längtat efter hela hösten att det ska bli sol och is, säger Linda Axlid som är ute på isen med sin familj.

– Det här är första gången i år och det är kul som vanligt, säger Åsa Trosell som premiäråker skridskorna på Hellasgården.

Isen är inte tillräckligt tjock

Men det gäller att vara uppmärksam och helst ha god lokalkännedom när man ger sig ut på sjön. För det milda vädret har gjort att isen inte har hunnit bli tillräckligt tjock. Råden om att alltid ha isdubbar på sig och aldrig åka ensam, kan inte upprepas för många gånger.

– Just nu är det halvsäkert att åka i och med att gränsen går vid tio centimeter. Innan tio centimeter går vi inte ut och plogar. Om du ser en plogad bana som är plogad av en fyrhjuling som väger ett halvt ton, då är det säkert för en person att gå. Man ska hålla sig till den plogade banen, undvika bryggorna och öarna, för där är isen tunnare, säger Georg Markov som är intendent på Hellasgården.

Mildare väder väntar

De som vill åka får passa på för redan på tisdag blir det milt igen. För vissa innebär det kanske bättre badväder. Familjen Wilson badar istället för att åka skridskor.

– Det är lite kallt men det är skönt också, säger Emma Wilson som just tagit ett dopp i det kalla vattnet vid Hellasgården.

– Ja det här känns skönt, jag är som en ny människa. Badtemperaturen är ungefär 0,5 plus! Säger Lars Wilson och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.