Foto: Åsa Perez

Låga VA-taxor oroar Fastighetsägarna

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm har landets lägsta taxor för vatten och avlopp, och föreningen Fastighetsägarna oroar sig nu för att det kan ha ett samband med de många översvämningarna i garage och källare.

Enligt försäkringsbolagen har det varit allt fler översvämningar i Stockholm och det här oroar organisationen Fastighetsägarna. De har jämfört taxor för vatten och avlopp runtom i landet och Stockholm har de absolut lägsta avgifterna.

– Det där brukar vi inte tycka är ett problem, att man har låga taxor, utan tvärtom brukar det vara positivt. Men i det här fallet kan det vara så att vi kanske har för låga taxor, att vi bygger upp en underhållsskuld som sedan måste tas om hand, på sikt. Att det blir väldigt stort underhållsbehov om några år, säger Per Forsling, utvecklingschef på Fastighetsägarna Stockholm.

Otur?

Har ni belägg för att avgifterna har något med översvämningarna att göra, det kanske bara handlar om otur och dåligt väder?

– Det kan absolut vara otur, men det är något vi ser är en växande trend, att våra medlemmar är mer och mer bekymrade i den här frågan.

Stordriftsfördelar

Stockholm vattens vd Gösta Lind skriver i ett mejl att de låga taxorna beror på stordriftsfördelar.

– Taxan medger att anläggningarna underhålls på för branschen normala nivåer. Taxan utgör inget hinder för investeringar. Ta t ex Stockholms framtida avloppsrening, ett projekt på ca sex miljarder kronor. Investeringar i ledningsnätet sker till lika delar i byggnad av nytt nät som ombyggnationer i existerande nät, skriver Gösta Lindh, vd Stockholms vatten.

Stora regnmängder

Enligt Gösta Lindh har taxorna inget samband med översvämningarna.

– De senaste översvämningarna beror på att Stockholmsområdet drabbats av fyra mycket stora skyfall på kort tid. Lokalt uppges 92 mm regn ha fallit inom en timme. Detta är nederbördsmängder som ligger högt över vad som är dimensionskriterierna för avloppsnäten i Sverige. Inga taxor i världen skulle kunna reglera översvämningar i den situationen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.