Rådgivare satt på två stolar i jätteaffären

Uppdaterad
Publicerad

Igår kom nyheten om avancerad skatteplanering bakom Nya Karolinska. Nu kan ABC tillsammans med Uppdrag granskning berätta att revisionsbyrån PWC suttit på två stolar i den jättelika affären. Uppgifter som får finanslandstingsrådet i Stockholms läns landsting att reagera.

Det är den multinationella revisions- och konsultbyrån Price Waterhouse Coopers, PWC som under flera år varit rådgivare åt landstinget i upphandlingen av det Nya Karolinska. Sammanlagt PWC:s arbete kostat landstinget 20 miljoner kronor.

Nu kan Uppdrag granskning avslöja att PWC utan landstingets kännedom, även arbetat för företaget Innisfree som tillsammans med Skanska bygger det nya Karolinska. Enligt papper som läckt från PWC ska de ha hjälpt Innisfree och det samägda bolaget Swedish House Partners, SHP, i Luxemburg att sy ihop finansieringen och planera skatteupplägget.

PWC har alltså jobbat på båda sidorna i en upphandling värd 52 miljarder skattekronor. En upphandling som bara hade en anbudsgivare – det samägda bolaget SHP.

– Om det är så att de har funnits på andra sidan så att säga så kan det vara ett professionellt bolag som kan skilja på det ena och det andra, om så inte är fallet så är detta mycket allvarligt, säger Torbjörn Rosdahl (M) som är finanslandstingsråd i Stockholm.

Varför då?

– Därför att man ska inte jobba på båda sidor. Hjälper de oss med upphandling ska de inte hjälpa SHP att lägg anbud, det är oetiskt, säger Torbjörn Rosdahl (M).

PWC vill inte kommentera

– Jag kan inte kommentera våra klientuppdrag, och det har att göra med sekretess och det har att göra med konfidentialitet så jag har ingen mökjlighet att uttala mig om specifika klientuppdrag, säger Martin Askman som är presschef på PWC Sverige.

PWC vill inte ge några kommentarer när Uppdrag granskning söker dem. Men finanslandstingsrådet tycker att uppgifterna är så stötande att han vill gå vidare med ärendet och om det blir nödvändigt göra en polisanmälan.

– Om det är sant det du påstår, så kommer vi vidta åtgärder, återigen att jag går till våra jurister, och säger det här har framkommit, rota i det här ärendet, gå till botten med det här och sen får våra rättsvårdande myndigheter se till vad det får för konsekvenser, säger Torbjörn Rosdahl (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.