Lär sig svenska med hjälp av körkortsboken

Uppdaterad
Publicerad

Ett sätt att lära sig svenska kan vara genom körkortsboken. Det är precis vad man gör på en yrkesutbildning i Solna, vilket har visat sig ge goda resultat.

I ett klassrum i Solna sitter ett gäng blivande busschaufförer. De är nyanlända svenskar och går på Grönlunds s.k. etableringsutbildning, där man kombinerar svenska med yrkesutbildning.

– Vi studerar bra här. De hjälper oss att prata svenska, säger eleven Samer Shennar.

Och det är inte bara körkortsboken för C- och D-körkort som är underlag för undervisningen. De studerande får även en grundläggande utbildning i samhällsorientering.

Utbildningen startade i Uppsala för två år sedan på uppdrag av Arbetsförmedlingen. Och resultatet man nu ser är att drygt 80 procent av de studerande har jobb efter utbildningen.

– Jag tror faktiskt att det är så enkelt att vi gör det som många säger, det vill säga kombinerar yrkesutbildning med svenskundervisning som en röd tråd genom hela utbildningen, säger Magnus Ahlquist, vd för Grönlunds yrkesutbildningar AB.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.