Lars Jonsson målar på Waldemarsudde

Publicerad

Konstnären ställer ut fågelmålningar från hela världen.

Det är tio år sedan Lars Jonsson senast ställde ut på Waldemarsudde. Den utställningens besökssiffror överträffade allt Waldemarsudde tidigare varit med om. Intresset är inte mindre nu.

– Föredraget med Lars Jonsson nu i veckan sålde slut direkt och det var så många som ville komma, så vi måste boka in fler, säger Cecilia Dahlborg, pressansvarig på Waldemarsudde.

150 nya verk

Så handlar det också om en av världens främsta fågelmålare. Nu ställer han ut 150 nya studier, skisser och målningar. ”Närvaro” är utställningens titel och just närvaron i målningen är ett signum för Lars Jonssons konstnärsskap.

– För mig är det en viktig kvalitet i konsten, något jag ständigt söker, säger Lars Jonsson.

Som själv är i högsta grad närvarande för utställningens besökare. En jättelika duk är uppspänd i prins Eugens ateljé där Lars Jonsson påbörjat en oljemålning med flygande ejdrar.

Närvarande

– Idén kom när jag såg den här stora väggen, jag tyckte det saknades en bild. Det blir lite pricken över ”i”, utställningen heter ”Närvaro” och det här ger ju lite mer närvaro, säger Lars Jonsson, som kommer att måla inför publik varje helg. Målet är att tavlan ska vara klar när utställningen stänger den tjugonde januari. Och om den mot förmodan blir klar för tidigt så lovar han påbörja en ny.

Därmed får besökarna möjlighet att studera den ogripbara process när det mest flyktiga av motiv fångas i en målning.

– Tubkikaren är ett väldigt väsentligt redskap för mig, oftast sitter jag i min folkabuss med ett skissblock mot ratten, tittar och målar.

Tröttnar aldrig

Många av motiven hämtar han i sin hemmiljö på södra Gotland, men i utställningen på Waldemarsudde finns också flera tavlor målade vid Öja, Landsort och vid Ågestasjön – samt på flera håll runt om i världen.

– Trots att jag hållit på i femtio år tröttnar jag aldrig på att måla fåglar. Jag tycker att jag mer och mer ser det individuella i vi varje fågel och får en närmare relation till motivet. Det är som ytterligare en dimension, avslutar Lars Jonsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.