Miljardbelopp bakom människosmuggling

Uppdaterad
Publicerad

Ett 20-tal ligor, flera av dem Stockholmsbaserade, tjänar flera miljarder kronor om året på människosmuggling. Nu ställer Migrationsverket högre krav på företag för att motverka skenanställningar.

Vid halvårskiftet har det kommit 30 procent  fler asylsökande till Sverige än samma period i fjol. De flesta av de drygt 16.000 som hittills sökt asyl kommer från Afghanistan, Somalia och Syrien. Enligt Rikskriminalpolisen tar många hjälp av människosmugglare.

-Det  är i dagsläget lite över 90 procent som söker utan dokument när de kommer hit. Det är en liten fingervisning om hur många som blir hjälpta på något sätt när de kommer hit, säger Ulla Ahlbäck, kriminalinspektör vid Rikskriminalpolisen.

Enligt Ulla Ahlbäck kan själva smugglingen till Sverige kosta mellan 100.000 och 300.000 kronor. Ofta tillkommer fler utgifter på plats i Sverige.

-Vi vet att de som kommer hit genom skenäktenskap även kan få betala till den som ställer upp på äktenskapet, utöver betalningen till smugglaren. Och de som kommer hit på arbetstillstånd fortsätter ofta betala sin arbetsgivaravgift och skatt för att det ska se ut som att de har jobb. Så det kan röra sig om summor uppåt en halv miljon, säger hon.

Migrationsverket har nu infört ett certifieringssystem på företag för att lättare sålla ut vilka företag som är oseriösa och ägnar sig åt skenanställningar. Kravet är bland annat att  kunna visa att de betalar ut avtalsenliga löner med minst 13.000 kronor i lön och har minst 50 ansökningar om arbetstillstånd per år. Hittills är 350 företag certifierade.

Enligt Jonas Lindgren, verksamhetschef på Migrationsverket, är vissa slags jobb återkommande för smugglingsoffren.

-Det är ett antal servicebranscher, framför allt hotell och restaurang, där personer får arbetstillstånd på något litet ställe och sedan jobbar någon helt annanstans, ofta med väldigt dåliga villkor.

Enligt Jonas Lindgren slår dagens system hårt mot enskilda personer.

-Om man kommer hit och jobbar för en sämre lön än man uppgav när man kom, är det man själv som åker ut. Arbetsgivaren händer det egentligen ingenting med, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.