Fortsatt oro efter Husbykravaller

Uppdaterad
Publicerad

Efter kravallerna i Husby återgick livet till det normala i Västerort. Det vill säga nästan varje natt antänds en bil, ett soprum eller en container och de som ska släcka utsätts ofta för stenkastning.

De senaste femton åren har det varit så och bara sedan nyår har 80 bilar brunnit i Kista-området.

När vi kommer fram till Husby pratar Germey Fesasien med polisen. Alla fönster på hans affär har blivit krossade under den gångna natten och trots att det finns en kamera har han inga större förhoppningar att få fast de skyldiga.

Det är femte gången på kort tid som det händer och eftersom han inte har några försäkringar får reparationerna betalas ur egen ficka.

– Det är så det är här ute. Ungdomarna tycker det är kul att varje helg förstöra området. De är en lek för dem, säger han

Germey Fesasien tycker inte att det bara att det är polisens uppgift att lösa problemen utan efterlyser också ett ansvar från alla som bor i området.

– De som gör det här kommer ju inte från himlen utan de bor troligen här, säger han

Trots att det händer en del ute i Husby säger de flesta vi möter att det är ett bra område att bo i. Det stora problemet, som de ser det, är de många arbetslösa ungdomar som inte har något att göra.

Många anlagda bränder

Brandmännen på Kista brandstation vittnar om en kaotisk situation där man nästan varje pass måste åka ut och släcka antända bränder i bilar, soprum och containrar. Helt onödiga bränder som de själv kallar det.

Ofta blir de utsatta för stenkastning och i vissa enstaka fall har de även beskjutits med grön laser. Brandmästare Magnus Kark säger att det finns en oro bland personalen trots att de blivit härdade med åren.

– Den senaste tiden har det kastat sten på oss, bland annat en stor sten som i förra veckan slog sönder takluckan på bilen. Hade den kommit in genom bilrutan istället vet man ju vad som kunde ha hänt.

Människan bakom uniformen

Magnus Kark är delaktig i projektet Människan bakom uniformen, MBU, där målet är att visa att de som släcker bränder är vanliga människor som försöker hjälpa till.

– Vi tillsammans med polisen försöker träffa ungdomarna för att visa vilka vi är och vad vi gör.

Bland annat ska personal från brandförsvaret tillsammans med ungdomar, idrottsprofiler och artister spela fotboll i Firecup den 17 maj på Stadshagens idrottsplats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.