Lyckat språkprojekt på export

Uppdaterad
Publicerad

Färre konflikter och mer engagerad personal, det blev resultatet av Arbetsam, ett projekt som där vårdpersonal i Stockholm lärde sig svenska på arbetstid. Projektet blev så lyckat att det nu går på export.

Med sina 17 avdelningar är Serafen ett av Stockholms största äldreboenden. I den stora röda tegelbyggnaden jobbar personal från många olika länder. Sju av tio har inte svenska som modersmål. Tidigare ställde det till problem då en stor del av arbetet handlar om information och dokumentation.

– Men nu är det mycket högre i tak. De som inte förstår vågar säga det, och det är okej att fråga, säger Lena Slotte som är enhetschef på Serafen.

Språk och omsorgslära på arbetstid

Under projektet Arbetsam jobbade två lärare heltid på Serafen, och 55 av de 220 anställda fick lära sig både svenska och omsorgslära på arbetstid.

– Vi ändrade också vårt sätt att arbeta. När vi ska göra en förändring måste vi börja med dem som inte riktigt hänger med. När vi  introducerade ett nytt avrapporteringssystem, så planterade vi in det i Arbetsam som en del av utbildningen. Det gjorde ju att när vi sedan kopplade på hela äldreboendet så låg de lite före. Och i och med det växte den här personalen. Det är nog vårt framgångsrecept.

Projektet är nu avslutat, men på Serafen har man sjutton språkombud bland personalen som fortsätter arbetet genom att ge stöd med språket och dokumentationen.

Arbetssätt sprids i Europa

På stiftelsen Äldrecentrum, som drev Arbetsam, föll försöket så väl ut att man nu fått EU-pengar för att sprida metoden till Storbritannien, Spanien, Belgien och Tyskland.

– En delförklaring till framgången är att behovet är så stort. Det är en så stor fråga att ha bra äldreomsorg, bra integration och bra kommunikation på arbetplatserna att man måste fortsätta arbeta med det här, säger Kerstin Sjösvärd som var projektledare för Arbetsam och som nu leder det nya projektet ute i Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.