Mälarsalen medger trakasserier av två kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

DO har ingått förlikning i två ärenden om sexuella trakasserier mot kvinnor i samband med en rekrytering vid Mälarsalen.

I april förra året beslutade Diskrimineringsombudsmannen att stämma Mälarsalen AB för sexuella trakasserier och/eller trakasserier som har samband med kön.

Företaget medger i samband med förlikningen att trakasserierna har förekommit.

Nedlåtande kommentarer under rekrytering

Bakgrunden var att en kvinna hade sökt arbete på danspalatset Mälarsalen i Münchenbryggeriet i Stockholm.

Vid de två möten hon hade med den rekryterande chefen fick hon höra nedlåtande kommentarer om kvinnor och anspelningar på sexuella situationer.

Fler liknande berättelser

När beslutet att stämma Mälarsalen blev känt hörde flera kvinnor av sig till DO med liknande berättelser och  upplevelser även här om trakasserier. En del av dem från långt tillbaka i tiden.

Med dessa uppgifter valde DO att gå vidare med ytterligare ett ärende. Även i det fallet handlade det om trakasserier, i huvudsak sexuella, och även detta i samband med en rekrytering.

Förlikning

Eftersom Mälarsalen AB nu medger trakasserierna har en förlikning mellan parterna träffats.

Förlikningen innebär att bolaget betalar yrkat belopp till de båda kvinnorna som därför får 125.000 kronor var.

Allvarligt problem

– Sexuella trakasserier är ett allvarligt problem. Det är bra att Mälarsalen i det här fallet har förstått allvaret i situationen och jag hoppas att det sänder en signal till andra arbetsgivare och drabbade att aldrig acceptera sexuella trakasserier, säger Agneta Broberg, diskrimineringsombudsman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.