Infektionskliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, där mannen vårdats. Foto: TT

Man inte ebolasmittad

Uppdaterad
Publicerad

Den man som under söndagkvällen anlände till Arlanda med misstänkta ebolasymptom har inte sjukdomen, bekräftar landstinget. Efter att ha hittats av tullpersonal på flygplatsen bedömdes mannen vara i så dåligt tillstånd att han fördes till smittskyddsavdelningen på Karolinska sjukhuset.

Enligt Anna Nergård, chefläkare vid Stockholms läns landsting, visar provsvaren att mannen inte drabbats av ebola, men han kommer få fortsatt vård för infektionssjukdom på Karolinska universitetssjukhuset.

Mannen hittades av personal från polisens tullregistrering på flygplatsen i går kväll.

Ebolautbrott

Enligt Ulf Wallin, pressansvarig vid Swedavia, hade han då blött näsblod och befunnit sig i allmänt dåligt tillstånd, vilket lett till att sjukvårdspersonal tillkallats och av säkerhetsskäl bedömdes att mannen skulle överlämnas till Stockholms läns landstings smittskydd, uppger TT.

Ursprungsland oklart

Patienten hade anlänt till Arlanda med ett plan från Mellanöstern, och det är oklart från vilket land resan ursprungligen startade. Det kan ha varit i Afrika, men enligt Ulf Wallin har personen varit mycket tydlig med att han inte varit i något av de smittdrabbade länderna.

Den aktuelle mannen hade inte visat några sjukdomssymptom under flygningen och inga direktflygningar från de västafrikanska länder där ebolasmittan finns går heller till Arlanda.

”Balansgång”

Att en stor operation drogs i gång trots att den aktuelle mannen hela tiden förnekat att han varit i ett eboladrabbat område berodde på att man från sjukvårdmyndihgeten inte vill ta några risker, enligt Karin Tegmark Wisell, avdelningschef för Folkhälsomyndigheten och gäst i SVT:s ”Gomorron” i morse.

– Det är ju jätteviktigt att driva det så långt man kan och ta reda på var personen har varit och är man  säker på att personen inte har varit i de här regionerna då finns ju ingen anledning att ta prov.

Enligt Karin Tegmark Wisell handlar det om att försöka hitta en balans där man inte sprider onödig rädsla bland befolkningen samtidigt som sjukvårdspersonal omfattas av säkerhetsåtgärder och får tillgång till skyddsutrustning.

– Det är ju en balansgång, självklart. Det är svårt att inte ta fram skyddsutrustning om man misstänker att det kan vara ett fall av ebola, då måste man ju skydda de som ska hantera patienten.

Flera misstänkta fall

Larm om misstänkt ebolasmitta har förekommit tidigare på Arlanda, och huruvida man från flygplatsens sida agerade korrekt när man slog larm under gårdagen vill Ulf Wallin inte kommentera till TT.

– Jag hänvisar alla frågor till smittskyddsläkaren. Vi gör det här tillsammans med smittskyddsläkaren i Stockholm, vi står i ständig kontakt med smittskyddet. Det var ingen som hade förväntat sig något annat än att provsvaret skulle vara negativt. Det var vad alla trodde, det här var en extra säkerhetsåtgärd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet