Maria Elementars grundare får skadestånd

Publicerad

Friskolan Maria Elementars grundare får 60.000 i skadestånd av Länsstyrelsen för rättegånskostnaderna hon drog på sig när länsstyrelsen krävde att hon skulle entledigas och förbjudas att utse styrelseledamöter i skolans stiftelse.

Justitiekanslern, JK, beviljar 60.000 kronor i skadestånd för rättegångskostnaderna som grundaren av friskolan Maria Elementar på Söder i Stockholm drog på sig när länsstyrelsen 2012 krävde att hon skulle entledigas och förbjudas att utse styrelseledamöter i skolans stiftelse.

Enligt JK gjorde missförhållanden i styrelsen att länsstyrelsen hade fog för att ingripa, men det anses försumligt att processen fortsatte när grundaren hade avgått ur styrelsen. Ytterligare en styrelseledamot som länsstyrelsen agerade mot nekas skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maria Elementar

Mer i ämnet