Foto: ESSDA

Mästerskap i samkönad dans

Uppdaterad
Publicerad

Dansparen tävlar i allt från vals till cha-cha och showdans i The European Same-Sex Dance Championship 2015 på Stockholmsmässan. EM-mästerkapet är en del av hbtq-evenemanget Eurogames som väntas locka 250.000 besökare från hela världen.

– Dansare från olika länder kommer att få en magnifik tävling och ett övrigt bra program i en av de vackraste städerna i Europa. Vi är övertygade om att arenan och mästerskapet kommer bli en minnesvärd succé, säger Hadass Armon, chef för European Same-Sex Dance Association.

Det är Eurogames, ett av världens största hbtq-evenemang, som anordnar tävlingen. Under 2013 utsågs Stockholm till värdstad för Eurogames 2015. Det väntas locka över 5.000 deltagare och 250.000 besökare från hela världen. Evenemanget arrangeras ungefär var tredje år och består av ett sportsligt, ett kulturellt och ett politiskt program.

– Eurogames Stockholm och ESSDA-mästerskapet kommer att bli en av de mest storslagna händelserna i sportprogrammet. Flera hundra deltagare får chansen att slåss om medaljerna på Stockholmsmässan, vår egen internationella mässarena, vilket blir helt enastående, säger Jakob Jansson, ordförande för Eurogames Stockholm.

Eurogames Stockholm anordnas i samarbete med bland annat Stockholm Stad, Idrottsförvaltningen, Stockholms Idrottsförbund och RFSL. Evenemanget är öppet för alla oavsett kön, ålder, sexualitet eller religion.

Om European Same-Sex Dance Association

ESSDA (European Same-Sex Dance Association) grundades 2007 i London med syftet är att stödja och främja utvecklingen av samkönad tävlingsdans.

Samkönad dans har varit med på programmet i Eurogames, Gaygames och Outgames sedan 1995 och är en sport som vuxit starkt genom åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.