Migrationsverket avslår Kainats ansökan

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket har gett 16-åriga Kainat Ali och hennes mor avslag på deras ansökan om uppehållstillstånd.

Kainat och hennes mamma bor i Rinkeby och de har varit i Sverige i fyra år. Om de utvisas till Pakistan befarar Kainat att hon kommer bli bortgift och könsstympad.

– Först kommer de att gifta bort mig. Om jag säger nej, dödar de mig. Det ser mörkt ut, helt mörkt. Jag har ingen framtid där, sade Kainat till ABC i februari.

Kainat hotas av utvisning

Migrationsverket har tidigare beslutat att utvisa Kainat, ett beslut som möttes av högluda protester från bland annat Vänsterpartiet, föreningen Streetgäris, Rädda Barnens Tjejforum och elever på Rinkebyskolan där Kainat går.

Utvisningen stoppades i februari då Migrationsverket menade att man inte hade haft kännedom om hoten om tvångsgifte. Därför beviljades en ny asylprövning. Men nu har Migrationsverket beslutat att avslå Kainats ansökan om uppehållstillstånd.

Kainat Alis jurist Martin Soner menar att beslutet är omotiverat och dåligt.

– Vi kommer att överklaga belsutet. Det är omotiverat ur ett antal aspekter. Framförallt har de inte berört ett antal stödbevis för att en utvisning medför risker. Risker kan vara bortgifte, könsstympning och hedersmord, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kainat hotas av utvisning

Mer i ämnet