”Min första tanke var att det var en u-båt”

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Harges tog bilderna som har fått Försvaret att börja utreda om en u-båt kränkt svenskt territorium. – Jag är säker på att det var en u-båt, säger hon till SVT.

Hanna Harge var ute och gick med familjens hund tidigt på morgonen när hon såg någonting mystiskt ute i fjärden, 150 meter ut från bryggan.

– Jag såg ett stort svart föremål med någonting som såg ut som ett torn längst fram. Min första tanke var: Det är en u-båt, säger Hanna Harge till SVT.

Hon sprang in i huset och hämtade en kamera och väckte sina söner. Tillsammans tog de flera bilder på föremålet ute i vattnet för att kunna visa vänner och familj.

”Var väldigt mystiskt”

– När mamma sade till mig att det var en u-båt i fjärden var min första reaktion: ”Är du galen? Gå och lägg dig”. Men när jag såg hur fort den åkte kände jag ”shit, det här händer inte”. Jag är säker på att det var en u-båt, säger sonen Gustav.

När Hanna Harges man fick se bilderna mejlade han Försvarsmakten för att be dem upplysa de boende om att man höll u-båtsövningar utanför.

– Då fick vi svaret att de inte haft någon övning här och att de gärna ville se bilderna. Det tyckte vi var väldigt mystiskt, säger Hanna Harges.

Intervjuades i timmar

Marintaktiska stabens underrättelsetjänst kom några dagar senare och intervjuade familjen i flera timmar. De ställde detaljerade frågor om riktningar och hastighet, tog egna bilder och tog tid mellan de olika observationerna.

– De sade att mina bilder var de bästa bilderna de sett. De ville inte säga om de trodde att det var en u-båt men när vi frågade vad det annars kunde vara så hade de ingen annan förklaring, säger Hanna Harges.

Både Hanna och Gustav är helt säkra på att det de såg var en u-båt.

– Den var enorm, kanske 100 meter lång. Den direkta känslan var att det var en u-båt. Efteråt kan man ju vara lite osäker, men jag har fortfarande den känslan. Och jag har sett u-båtar komma upp ur vattnet förut, säger Hanna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.