Sjuk kvar på högisoleringsavdelningen

Uppdaterad
Publicerad

En sjuk man fördes på söndagskvällen från Arlanda till Karolinskas högisoleringsavdelning för undersökning. Misstankarna har fallit på ebola, men det är för tidigt att spekulera om, säger smittskyddsläkare.

– Det var personal vid polisens tullregistrering som upptäckte en person som satt på en bänk och blödde näsblod och såg allmänt dålig ut. Då tillkallades sjukvårdspersonal och av säkerhetsskäl bedömdes att mannen skulle överlämnas till Stockholms läns landstings smittskydd, säger Ulf Wallin, pressansvarig vid Swedavia, till TT.

Mannen kom med ett plan från Mellanöstern men det är oklart från vilket land resan ursprungligen startade.

Ebolautbrott

– Han har lämnat olika uppgifter och det var svårt att få klarhet i exakt var han startat. Det kan ha varit i Afrika men han var mycket tydlig med att han inte varit i något av de smittdrabbade länderna.

– Vi har överhuvudtaget inga direktflygningar från de västafrikanska länder där ebolasmittan finns.

Enligt Ulf Wallin hade mannen heller inte visat några sjukdomssymptom under flygningen.

Vanligt förekommande

Helena Hervius Askling, jourhavande smittskyddsläkare i Stockholms län, sade på söndagskvällen att det fortfarande inte gick att bedöma om det rör sig om ett misstänkt ebolafall.

– Inte förrän den personen undersökts kan man säga om det är ett misstänkt fall eller inte, säger Hervius Asklin.

Det dröjde flera timmar innan mannen kunde föras i ambulans till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Under tiden hölls han isolerad på Arlanda, skriver aftonbladet.se.

Anna Nergårdh, chefläkare vid Stockholms läns landsting, säger att det berodde på att det är många steg i transportkedjan som ska följas.

– Det viktiga är att man följer riktlinjerna som är framtagna för hur transporten och omhändertagandet på infektionskliniken ska gå till, säger hon till TT. I Gomorron Sverige säger hon att det finns en god bedredskap att möta ebola i Sverige och att det kommer att komma ett provsvar under dagen.

Svar om ett dygn

Provsvaren från mannen väntas inom ett dygn.

– Proverna är tagna och har skickats till Folkhälsomyndigheten, säger Erik Berglund, pressekreterare vid Stockholms läns landsting.

Det var efter att tullpersonal på flygplatsen noterat att mannen blödde näsblod och såg ut att må dåligt som beslut togs att föra honom till Karolinskas högisoleringsavdelning för undersökning under söndagskvällen. Mannen kom med ett plan från Mellanöstern men det är fortfarande oklart från vilket land resan ursprungligen startade.

– Jag har fortfarande inga uppgifter om han varit i något av de drabbade länderna, säger Erik Berglund.

Även tillståndet för mannen är i nuläget oklart.

Flera misstänkta fall

Larm om misstänkt ebolasmitta har förekommit tidigare på Arlanda.

– Läget är ju ganska uppskärrat så man tar inga risker. Vid det tillfället handlade det om en person som hade kraftiga blödningar. Men det visade sig snart att det berodde på helt andra anledningar, säger Ulf Wallin.

Om det tas ett prov på mannen skickas det till Folkhälsomyndigheten för analys. Hittills i år har myndigheten fått in tio svenska prover för analys.

– Samtliga har varit negativa, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet