Misstänkt u-båt var en badflotte

Uppdaterad
Publicerad

Föremålet som gled genom Stockholms skärgård och som gäckat både Försvaret och allmänheten var ingen u-båt utan en badflotte.

Det var Hanna Harges som, tidigt en morgon den 13 april, tog bilderna på det mystiska föremålet när hon var ute och gick med hunden. Hon larmade Försvarsmakten som startade en utredning.

Och efter Marintaktiska stabens omfattande utredning slår nu Försvaret fast: Det är en badflotte på bilden.

Flotten ska ha slitit sig loss i samband med islossning dagen innan. En privatperson såg hur isen bröt loss flotten, och en firma som lade ut rör i Baggensfjärden bärgade flotten samma dag som den passerade Hanna Harges hus.

– Vi har kartlagt hela händelseförloppet och utan alla tvivel kunnat fastställa att det var just en fastfrusen och lossliten badflotte som fotograferades den 13 april, säger kommendörkapten Anders Larsson, i ett pressmeddelande.

Freja Salö

freja.salo@svt.se

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.