Misstänkt rånare frias

Uppdaterad
Publicerad

Den man som åtalades för guldrånet i Södertälje i januari frias av Södertälje tingsrätt. Däremot fälls mannen och två andra män för bland annat medhjälp till grov stöld och vapenbrott.

Det var den 4 januari i år som fyra maskerade män slog till mot en guldbutik i centrala Södertälje. De var beväpnade med minst ett skarpladdat vapen, men även med vapenattrapper.

Polis kom till platsen och skottväxling uppstod. En av männen träffades i huvudet och avled senare på sjukhus.

Skottlossning vid Södertäljerån

På torsdagen meddelar Södertälje tingsrätt att den man som åtalades för rånet frias.

Men tre döms

En tredje man döms däremot till ett års fängelse för bland annat vapenbrott. Två andra personer döms till nio månaders fängelse för medhjälp till grov stöld.

De dömda är alla män, 19, 21 och 23 år. 21-åringen, som tillsammans med 19-åringen döms för medhjälp till grov stöld, stod åtalad för att ha varit en av de tre som utförde rånet. Mannen frias från åtalspunkterna grovt rån, olaga tvång och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Kvinnorna frias

De två kvinnorna, som stod åtalade för medhjälp till rån, frias av tingsrätten.

Tingsrätten skriver i domen att de som utförde det brutala rånet borde dömas till minst sex års fängelse. 21-åringen, som enligt åklagaren var en av rånarna, köpte kvällen före rånet jackorna och byxorna som användes vid kuppen. Han påstår att han fick uppdraget av 26-åringen, som uppgivit att de skulle användas till snöskottning.

Ett vittne har pekat ut 21-åringen som den man som hängde sig ut från ett av flyktbilens fönster, och kastade fotanglar. Enligt tingsrätten är utpekandet det enda som binder 21-åringen till att vara en av rånarna, och det anses inte tillräckligt för att fastställa hans skuld. Inte heller personalen i guldbutiken har kunnat peka ut 21-åringen.

19-åringen anses även han skyldig till medhjälp eftersom han lånade ut sin bil och två kofötter till rånarna. Men tingsrätten anser det inte bevisat att männen visste att kläderna och bilen skulle användas vid ett våldsamt grovt rån, därför döms de enbart för medhjälp till grov stöld.

Rånet utfördes i januari i centrala Södertälje. När de beväpnade rånarna skulle fly i en bil utanför guldbutiken blev de beskjutna av polisen. 26-åringen träffades i huvudet och avled av skadorna efter några dagar på sjukhus. En internutredning startade mot poliserna som sköt. Den lades ner efter en vecka när åklagaren konstaterade att polisen inte gjorde något fel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning vid Södertäljerån

Mer i ämnet