Modeveckan igång – visar nästa vinters mode

Uppdaterad
Publicerad

Fashion Week Stockholm startade idag, ett sätt att placera Stockholm och svenskt mode på den internationella modekartan.

På Fashion Week Stockholm visar cirka 20 svenska designers upp sina höst- och vinterkollektioner 2015 på Berns och runtom i staden. Det blir både etablerade designers som har visat upp sig flera gånger förut och nykomlingar som Lamija och Edwin Trieu.

Och Fashion Week Stockholm är viktig för modevärlden, enligt Emma Ohlson, generalsekreterare på ASFB, Association of Swedish Fashion Brands.

– Absolut, det är otroligt viktigt. Det är just på Fashion Week som många av dem når ut till både internationella och svenska journalister, men framför allt inköpare. Så det här är vår största visningsplattform, stora affärer görs här idag och det blir mycket press för svenska modeindustrin men även för Sverige som helhet, säger Emma Ohlson.

Funktionalism med en extra edge

Emma Ohlson tycker Stockholm är en huvudstad som är bra på mode.

– Vi är jättebra på mode! Svenskt mode främjar och stärker ju verkligen Sverigebilden. Svenskt mode är en häftig blandning av funktionalismen, men med en extra edge, något som passar den moderna urbana kvinnan och mannen, och är otroligt uppskattat, både i Sverige och internationellt.

Förutom modevisningar blir det samtal om mode och prisutdelningar. Flera evenemang är öppna för allmänheten, och programmet hittar man på Fashion weeks hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.