Möjligt med fossilfria transporter

Uppdaterad
Publicerad

Fordonstillverkaren Scania säger att det är fullt möjligt att uppfylla politikernas mål om fossilfria transporter till år 2030.

– Det är möjligt men det kräver en stabil politik och långsiktiga regelverk, så det inte blir några skattechocker, det säger Urban Wästljung, ansvarig för forskningen runt hållbara transporter vid Scania, till P4 Stockholm.

Halverat miljöskadliga gaser

I ett försök i Stockholm har de miljöskadliga gaserna halverats när lastbilarna körts på alternativa bränslen. Men för att komma dit behöver tillverkarna riktlinjer vad som långsiktigt gångbart.

– Jag vågar dock inte säga när vi är framme men det ska ske under den här mandatperioden, som menar att det tar ett tag att göra om lagar och skattebestämmelser, säger Kristina Persson, socialdemokratisk framtidsminister till P4 Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.