Moment 22 i skärgården

Publicerad

Många krogar och vandrarhem har stängt för säsongen – samtidigt som Waxholmsbolaget halverar priset för att öka skärgårdsturismen.

–Man kan fråga sig vilket som kom först, hönan eller ägget. Många stänger för att det kommer så få och få kommer eftersom så lite är öppet, suckar Stina Wikström, som driver Wikströms fisk, en av få skärgårdskrogar som tar emot gäster året om.

För när sommaren är över så tystnar skärgården. Ett svårt dilemma för alla som försöker bedriva någon form av gästnäring.

–Vi har kämpat i tjugo år nu för att förlänga säsongen, men det är trögt, säger Stina Wikström.

Halverat pris

Problemet är inte nytt – men i år satsar skärgårdslandstingsrådet hårt för att öka antalet besökare i skärgården också efter att sommaren är slut.

–Vi har halverat biljettpriset på Waxholmsbåtarna fram till 1 mars för att fler ska hitta ut i skärgården också under lågsäsong, konstaterar Gustav Hemming (C), skärgårdslandstingsråd.

Frågan är bara vem som ska ta emot.

Stängt

Många resturanger och vandrarhem har bommat igen för i år. Några har öppet på helgerna. Och ytterligare några kämpar på och håller öppet varje dag, vintern igenom.

–Det är enda sättet, jag är övertygad om att ifall fler vågade ha öppet skulle det också komma fler gäster, säger Stina Wikström.

Hon får medhåll på skärgårdens egen resebyrå, Visit Skärgården.

-Vi försöker tala om att man kan åka ut även nu, och att det faktiskt är mysigare så här års, lugnt och skönt, säger Magnus Alm, kommunikationsansvarig på Visit Skärgården.

Teman

Resebyrån jobbar med att lägga upp paket med teman, exempelvis ”Eld över hav och land”, julmarknader och liknande.

–Då vet folk att det händer något i skärgården, det fungerar bra, konstaterar Magnus Alm.

Problemet är bara att under vintern är så få ställen öppna att det kan vara svårt att skapa temapaket.

Långväga gäster

Dom gäster som trots allt letar sig ut i skärgården så här års är till övervägande delen från andra länder.

–Vi har nästan fler från Nya Zeeland och Australien än från Sverige, konstaterar Stina Wikström och tillägger:

–Det är märkligt att stockholmarna som har närmast inte åker ut. Vi åker till Sälen och alla möjliga andra ställen, men inte ut i skärgården.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.