Möt ABC:s politiske expert

Uppdaterad
Publicerad

För att räta ut eventuella frågetecken kring kommun och landstingsvalen om ett par veckor kommer statsvetaren Filip Hadenius guida tittarna.

Politik kan vara krångligt. Inte minst i valtider. Partierna kommer med utspel efter utspel och det är inte alltid lätt att se vad som egentligen skiljer mellan de olika alternativen på valsedlarna.

För att guida tittarna kommer statsvetaren Filip Hadenius veckorna innan valet att förklara den politiska djungeln.

Efter valet 2014 – ABC

– Jag brinner för att göra krångliga saker lite enklare. Det är det som är mitt mål med det här guideskapet. Jag ska försöka göra valet lite mer begripligt, säger han.

Studier i Uppsala och San Diego

Filip Hadenius är uppvuxen i Stockholm och har en examen i Statsvetenskap vid Uppsala universitet. Han har även studerat vid University of California i San Diego där han studerade amerikansk politik. Innan sina akademiska studier arbetade han som producent för en rad tv-program. Under sin tid i Uppsala var han engagerad vid Stockholms nation som chefredaktör för tidningen Holmiensis.

Vid sidan om att agera politisk expert i ABC driver han sajten Skattekollen.se där man kan se vad ens kommunala skattepengar egentligen går till.

– Jag är nog en ganska typisk stockholmare som är intresserad av politik. Jag är ingen professor i statsvetenskap och därför kommer jag inte komma med krångliga teorier. Jag kommer förklara saker enkelt, berättar ABC:s politiska kommentator Filip Hadenius.

Uppmanar till kritisk tänkande

Nu i valtider kommer väljarna att överösas av opinionsundersökningar som påstås säga vad folk tycker i frågor och vad de skulle välja om det var val idag. Just dessa undersökningar bör ses med kritiska ögon.

– Jag tycker man ska titta på hur många som svarat och hur frågan är ställd. Man ska vara lite noggrann med hur man läser av resultaten, säger Filip Hadenius.

Ger tips till osäkra väljare

Om fyra veckor är valet avgjort och i en del kommuner i Uppsala och Stockholms län kan det då ha skett ett maktskifte. Men fortfarande är många väljare tveksamma till var rösten ska läggas.

– Jag tycker man ska fokusera på två saker. Nummer ett, välj ut vilken som är den viktigaste frågan för dig i kommunen och se vad partierna tycker i den. Nummer två, följ med i sändningar och i tidningar så att du blir insatt i hela bilden. Det är ganska enkelt, förklarar Filip Hadenius.

Tidigare kommunikatör

Filip Hadenius har även tidigare arbetat på kommunikationsbyrån Prime. På byrån arbetar bland annat personer med politiskt förflutet. Både den före detta moderaten Bo Lundgren och socialdemokraten Ulrica Messing är anställda på Prime. Filip Hadenius var anställd som ren kommunikatör och hade inga uppdrag för några partier.

Var står du själv politiskt?

– Jag är bara politiskt intresserad och inte engagerad på någon höger- eller vänstersida. Jag är helt enkelt neutral.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter valet 2014 – ABC

Mer i ämnet