MP vill ha 9 kilometer bussfiler

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet vill ha nästan 9 kilometer rena bussfiler i innerstan. Men Moderaterna i stadshuset tycker att de 1.700 parkeringsplaser som i så fall försvinner är ett för drastiskt steg att ta.

Miljöpartiet vill ha fler reserverade busskörfält i framtiden. Det gäller främst busslinjerna 1 till 4, men även andra linjer som går på samma gator.

– Den stora vinsten är att när stockholmarna tar sig till jobbet med bussarna på morgonen så kommer de fram, de sitter inte fast, säger Daniel Helldén, oppositionsborgarråd för Miljöpartiet.

1.700 p-platser försvinner

Enligt Miljöpartiet skulle resenärerna tjäna cirka fyra minuter i rusningstrafik. Förslaget skulle också innebära att ungefär 1.700 parkeringsplatser försvinner för att göra plats åt de nya bussfilerna.

– Jag tycker det är väldigt drastiskt att Miljöpartiet tar bort 1.700 parkeringsplatser bara så där rakt av, säger trafikborgarråd Ulla Hamilton (M).

– 95 procent av alla parkeringsplatser är kvar, så det handlar om 5 procent för att få bra framkomlighet för bussresenärerna och det innebär också att de som i dag tar bilen kan gå över och åka kollektivt istället, säger Daniel Helldén.

– Jag tycker också att fler ska åka kollektivt, men vi kan inte tänka bort bilarna i Stockholm. Jag är helt övertygad om att det kommer att finnas bilar framöver, säger Ulla Hamilton.

Ny strategi

Från alliansens sida har man nu tagit fram en framkomlighetsstrategi där man kommer att ha ett pilotprojekt på busslinje 4.

– Där har man gjort justeringar när det gäller parkeringsplatser längs vägen, det handlar om inte så många parkeringsplaser, och gjort bussfil. Så får vi utvärdera projektet och se, blev det så som vi trodde? Kommer bussen fram snabbare? I så fall får man ta ställning till hur man rullar ut det, säger Ulla Hamilton.

– Med vårt förslag kommer vi att se till att det går fyra minuter snabbare att ta sig fram i Stockholm. Om man tittar på en snittbussresa som är cirka 15 minuter är  minuter mycket, det rör sig om nästa 30 procent, säger Daniel Helldén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.