Nämndemannen: Jag är oskyldig

Uppdaterad
Publicerad

Nämndemannen som hovrätten bedömer som jävig säger till ABC att han är bedrövad över beslutet att rättegången ska tas om.

– Det känns alldeles bedrövligt. Jag kunde aldrig föreställa mig att det skulle gå så här långt. Jag mår rätt dåligt just nu.

Vilket ansvar har du i det här?

Södertäljenätverket

– Jag anser mig vara helt oskyldig. Jag har inte gjort något fel.

Han vill inte ställa upp på någon längre intervju, men berättar att han ska träffa rättens ordförande Katarina Ekholm klockan två. Då tror han själv att han kommer att beläggas med yppandeförbud.

”Hans eget ansvar”

Hovrättspresident Fredrik Wersäll däremot, lägger all skuld på nämndemannen själv.

– Det är nämndemannens eget ansvar att se till att han inte är jävig. Det kan inte ligga på rättens ordförande. Hon har gjort allt hon har kunnat.

Fredrik Wersäll tycker att det här är en aspekt av uppdraget som nämndeman som behäver betonas.

– Jag tror att nämndemän i allmänhet måste börja tänka på sin jävssituation, så att inte sådant här uppstår.

Nämndemännen: Katastrof

– Det är katastrof, säger ordföranden för Nämndemännens riksförbund, Lars Lassinantti, om att den gigantiska Södertäljerättegången måste tas om på grund av att en nämndeman ansetts jävig.

– Polisnämnden och socialnämnden är de nämnder som oftast brukar lyftas fram som exempel när man pratar om jäv. Dessutom brukar det alltid resas en varningsflagg för alla nämndemän som sitter med i polisnämnd och socialnämnd.

Lars Lassinantti tycker därför att det hade varit naturligt att nämndemannen i Södertäljemålet tagit upp med rättens ordförande att han satt i polisnämnden.

”Ordföranden måste vara uppmärksam”

Utbildningen av nämndemän har generellt sett blivit bättre under senare år, tycker Lars Lassinantti, bland annat som en följd av flera uppmärksammade jävsfall. Men det finns fortsatt utrymme för förbättringar.

– Det är upp till den enskilde nämndemannens omdöme att bedöma jäv. Men rättens ordförande måste också vara mer uppmärksam på och påminna om den här typen av frågor.

Lars Lassinantti tycker också att olika fall under utbildningen borde tas upp till diskussion: ”Är det här jäv eller inte?”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Södertäljenätverket

Mer i ämnet