Namninsamling mot försäljning i Botkyrka

Uppdaterad
Publicerad

Kommunens beslut att sälja hyresrätterna på Albyberget i Botkyrka har upprört flera av hyresgästerna. Nu har man startat en namninsamling för att få igenom en folkomröstning om försäljningen.

Nyligen beslutade Botkyrka kommun att man ska sälja hyresrätterna på Albyberget i Botkyrka till en privat värd. Anledningen är att kommunala Botkyrkabyggen som äger husen ska renovera flera fastigheter i kommunen. De har helt enkelt inte råd att ha kvar lägenheterna på Albyberget.

16-åriga Nura Ribac tycker att politikerna har gått bakom ryggen på hyresgästerna. Nu har hon tagit saken i egna händer och startat en namninsamling.

– Politikerna har gjort det här bakom folks rygg, säger Nura Ribac.

Målet är att få igenom en folkomröstning, och för det krävs det 6.000 namn.

Hyresgästerna upprörda

Av de grannar som ABC träffar tycker flera att informationen kring försäljningen varit bristfällig. Många oroar sig också för vad som kommer att hända i framtiden.

En av dem är Carina Reynoso, hon tror att flera inte kommer att ha råd att bo kvar.

– Jag tror att de kommer att vilja få ut oss som har hyreskontrakt, för att det kommer bli mer aktuellt med bostadsrätter, säger hon.

Oklart vem som köper

Än så länge finns det ingen ny värd, men Botkyrkabyggen ställer flera krav på den som ska köpa fastigheterna. Ett av dessa är att uppmuntra hyresgäster som vill ombilda till bostadsrätter.

– Man ska också vara en långsiktig förvaltare i minst tio år och förvalta området, säger Bo Johansson (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.