Foto: SVT

Nationalstadsparken jubilerar – fyller 20

Uppdaterad
Publicerad

Den har varit platsen för många strider mellan miljöförespråkare och de som vill se en växande stad. Och åsikterna om Nationalstadsparken har gått isär i två decennier.

Det är den första tisdagen i mars och Tisdagsklubben är ute för att spana efter fåglar på södra Djurgården, en del av Nationalstadsparken.

– Det är alltid fantastiskt, det bästa på hela veckan, säger Mariana Lund som har varit med i 15 år.

Henrik Waldenström, en av dagens ledare, är en av initiativtagarna till det som blev Nationalstadsparken.

– Jag föddes i parken, i Lill Jansskogen, där allmänna BB låg och fick mina första naturupplevelser som barn här, säger han.

Stora strider

Kungliga nationalstadsparken, som dess fullständiga namn är, invigdes 19 maj 1995 och firar alltså 20 år i år. Under årens lopp har det varit flera strider mellan de som vill skydda parken och de som vill exploatera delar av den.

Striderna har bland annat handlat om Norra länken, KTH:s Fysikcentrum, trädfällningar och misstänkta svartbyggen.

”Gör storstadsbor friskare”

– Det bästa är när området används en vacker sommardag. Det största värdet är kanske när man ser hur folk njuter och att det ger förebyggande hälsovård för storstadsborna. De blir faktiskt friskare av att parken finns, säger Henrik Waldenström.

– I framtiden kommer det största värdet vara klimatet. Vi kan buffra för ett varmare och våtare klimat. Och där kommer Nationalstadsparken vara oerhört viktig.

Se hela fredagsreportaget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.