Naturens nybygge i Sollentuna

Publicerad

Stor spänning när den nygrävda ån inventeras. Våtmarker och slingrande krökar gynnar biologisk mångfald och förbättrar stockholmarnas dricksvatten.

Inventeraren håvar och räknar arter.

I fyra olika etapper har vattnet släppts på i den helt nygrävda Edsån och frågan är förstås om djurlivet vill följa med.

-Det finns en bra mix här av allt man kan förvänta sig. Så det har fungerat! konstaterar inventeraren Thomas Jansson nöjt.

Dike blev å

De senaste två åren har en flytande grävskopa långsamt tuggat fram en helt ny sträckning av Edsån i Sollentuna, en slingrande lopp med våtmarker, lekbottnar för fisk och vattenfall.  En diametral motsats till det spikraka dike som är vad som blev kvar av Edsån efter utdikningar i mitten av 1800-talet.

Då ville man ha mera åkermark. Idag ser vi helt annorlunda på saken.

-Idén väcktes för att vi ville förbättra vattenkvaliteten för stockholmarna. Våtmarkerna har en renande effekt samtidig som de gynnar mångfalden, konstaterar Rikard Dahlén, naturvårdschef i Sollentuna som arbetat intensivt med nybygget av Edsån.

Radikal omvandling

Den gamla ån på 600 meter blir nu 1 200 meter. En så radikal omvandling av naturen kräver förstås en rad tillstånd, ny vattendom, och inte minst samarbete mellan kommuner och markägare.

Men den stora frågan har varit huruvida naturen skulle hänga med till den nya ån.

Etapper

Vattnet från den gamla ån har släppts på i den nya i flera olika etapper.

Dagens inventering visar alltså att det har fungerat.

-Det som finns i den gamla ån och i den nya är likvärdigt, jag kan inte se någon skillnad, konstaterar inventeraren Thomas Jansson.

Redan nu har dessutom både häger och mindre hackspett siktats över den nya ån och förhoppningen är att aspen, Upplands landskapsfisk, ska vilja leka på de nybyggda lekbottnarna.

-Förhoppningen är att vi ska få ett ännu rikare djurliv här, samtidigt som åns förmåga till vattenrening förbättras och vi får ett promenadstråk som knyter ihop Sollentuna och Upplands Väsby, slutar Rikard Dahlén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.