Polisen stoppade motdemonstranter vid nazistmanifestation på Södermalm i Stockholm. Foto: TT

Bråk vid nazistmanifestation

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal personer från den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen, delade under lördagen ut flygblad i centrala Stockholm.

Vid 13-tiden på lördagen kom samtal från allmänheten in till polisen om att nazister demonstrerade i city. En patrull skickades till platsen men det var inte en demonstration utan flygblads-utdelning som pågick, och det är enligt polisen inte tillståndspliktig.

– Det var ett tiotal personer från Svenska motståndsrörelsen som delar ut flygblad vid Hötorget och på Drottninggatan, säger Eva Nilsson vid länskommunikationscentralen.

Utbröt bråk vid Medis

Vid fyra-tiden utbröt bråk mellan nazister och en annan grupp människor.

– Det dök upp meningsmotståndare och det har rapporterats in bråk. Man ska ha kastat vattenflaskor på varandra, säger Eva Nilsson vid länskommunikationscentralen.

Det var ett 20-tal poliser på plats utrustade med hjälmar och batong. De motade enligt folk på plats bort folk och höll isär grupperna.

– Nu har det lugnat sig, grupperna har splittrats men vi är kvar på plats för att se att de inte möts igen, säger Eva Nilsson.

Svenska Motståndsrörelsen är den organisation vars medlemmar förra året attackerade en antirasistisk demonstration i Kärrtorp. Flera medlemmar dömdes för våldsamt upplopp och Stockholmsledaren fick dömdes till fängelse.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.