Nedgrävda ledningar ska säkra elen

Uppdaterad
Publicerad

De kostsamma elavbrotten under stormen Dagmar förra året och snökaos tidigare år ska förhoppningsvis vara ett minne blott. Nu börjar elledningarna att grävas ned i stor skala i hela ABC-området.

Vi flyger in över Gällnö utanför Värmdö. Här placerar Vattenfall just nu ut nya nätstationer som en del i deras arbete med att vädersäkra eltillgången på öarna.

– Ofta beror strömavbrotten på att ett träd faller över ledningen, Nu gräver vi ner ledningarna istället och minimerar därmed strömavbrotten, säger Lars Edström, Vattenfall.

Ledningarna som inte grävs ner isoleras för att klara oväder bättre. Området i skärgården har nämligen tidigare drabbats hårt av just oväder.

Stor skillnad

Bland annat gjorde stormen Dagmar runt 17.000 hushåll strömlösa i fjol och många boende tvingades fira juldagen utan el.

– Det var inte roligt att öppna frysen då kan jag säga. 48 eller 58 timmar utan el, säger Anders Rörby, som bor deltid på Gällnö.

– De boende kommer att märka stor skillnad nu. Hade vi gjort den här förändringen innan så hade strömavbrotten troligtvis inte varit så många, säger Lars Edström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.