New York-polis: Lågt antal poliser i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte antalet poliser i Stockholm som är viktigast utan hur de arbetar när det gäller brottsförebyggande åtgärder. Det säger en representant från polisen i New York där brottsligheten fortsätter att minska.

Just nu pågår politikerveckan i Almedalen och en av frågorna som tas upp är brottsförebyggande åtgärder och polisens arbete. En av föreläsarna kommer från New York-polisen där brottsligheten fortsätter att minska.

Polisofficer Joe Nugent besöker Stockholmspolisen inför Almedalen. Hemma ansvarar han för New Yorks 2.500 tunnelbanepoliser. Men det är inte antalet som ger resultatet utan hur polisen arbetar.

– Jag blev förvånad över antalet poliser med tanke på det område de ska övervaka. Det verkar vara lite lågt jämfört med New York, säger Joe Nugent, officer, New york-polisen.

ABC: Är lösningen fler poliser?

– Nej, snarare smartare polisarbete, säger Joe Nugent.

Den svenska polisen står inför en övergripande förändring. Om 1,5 år centraliseras polisens 21 myndigheter till en enda. Vad det innebär för polisens effektivitet återstår att se. Stiftelsen Tryggare Sverige som jobbar med brottsförebyggande åtgärder befarar att det kommer att gå ut över det lokala polisarbetet.

– Tittar man på det lokala brottsförebyggande arbetet så är vi ju oroliga att det ska bli sämre med nationell polis. Vi ser en risk att den lokala kopplingen kan bli mindre, säger Thomas Ahlskog, på Tryggare Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.