Nobelhuset Foto: Illustration: David Chipperfield Architects Berlin

Nobel Center tar form

Uppdaterad
Publicerad

Arkitekttävlingen för att få rita Stockholms nya besöksmål – Nobel Center – går vidare. Juryn har nu bestämt sig för tre finalister som delta i tävlingens andra del: Chipperfield Architects Berlin, Wingårdh Arkitektkontor och Johan Celsing Arkitektkontor.

På Blasieholmen ska Nobel Center uppföras. Ett nytt landmärke i Stockholm som väntas bli en av stadens mest attraktiva besöksmål.

Förutom att den årliga Nobelprisutdelningen ska hållas här blir det också en byggnad för utställningar, konferenser, evenemang, restaurang och bibliotek.

Turerna kring Nobelcenter

Prestigefullt uppdrag

Av elva bidrag har juryn nu bestämt sig för att låta tre gå vidare till en andra omgång i tävlingen. I branschen namnkunniga byråer får nu slåss om det prestigefyllda uppdraget. Tyska Chipperfield Architects Berlin samt de svenska byråerna Wingårdh Arkitektkontor och Johan Celsing Arkitektkontor.

Juryn har lagt stor vikt vid hur förslagen anpassats till Blasieholmens kulturmiljö och kringliggande bebyggelse. Samt hur väl förslaget ”överensstämmer med Nobelpriset och Nobelverksamheternas identitet”.

Finalisterna:

Nobelhuset – David Chipperfield och Christoph Felger, David Chipperfield Architects Berlin, Tyskland

Ur juryns omdöme: Den föreslagna byggnaden präglas av värdighet och har en identitet som känns väl avvägd för Nobel Center. Den begränsade byggnadsarean ger förutsättningar för en värdefull park mot tomtens östra delar med gott om utrymme för en kajpromenad längs vattnet. Genom de reflekterande fasadytorna kommer även himmelsljus att reflekteras ner i gatu- eller torgytan i Hovslagargatan.

A P(a)lace to Enjoy – Gert Wingårdh, Wingårdh Arkitektkontor AB, Sverige

Ur juryns omdöme: En av byggnadens främsta kvaliteter är i entrévåningens öppenhet. Uppglasningen är inbjudande och skapar en nära kontakt mellan ute och inne och mellan stadens liv och verksamheten i Nobel Center. Den stora trappan är ett klassiskt element som kan ge byggnaden en dignitet som stämmer med identiteten för Nobel Center.

A Room and a Half – Johan Celsing, Johan Celsing Arkitektkontor AB, Sverige

Ur juryns omdöme: Förslaget är en väl sammanhållen och klassiskt proportionerad byggnad som ansluter till den omgivande stadsbilden. Tack vare byggnadens sneda placering vid Hovslagargatan skapas ett vackert entrétorg. Gott om utrymme lämnas även för kajpromenad och allmänna vistelseytor. Material och uttryck är på många vis väl avpassade för byggnadens ändamål.

Samtliga tävlingsförslag visas på Nobelmuseet i Gamla stan.

Läs mer om Nobel Center här!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna kring Nobelcenter

Mer i ämnet