Nobelmuseet visar upp uppfinnarens testamente för allmänheten för första gången i helgen. Foto: SVT

Nobels testamente visas upp

Uppdaterad
Publicerad

Från och med fredagen den 13 mars kan allmänheten för första gången se Alfred Nobels testamente. Tidigare har det handskrivna originaldokumentet förvarats i ett bankvalv.

Testamentet förvaras numera i en glasmonter i Nobelmuseet. Besökare kommer nu ha möjligheten att läsa den något svårtydda handstilen. I det kortfattade testamentet läggs grunden till vad som blev Nobelpriset, världens mest prestigefyllda vetenskapliga och kulturella pris.

– Att visa upp testamentet är ett led i att göra arvet efter Nobel mer publikt. Tidigare har vi inte kunnat visa upp det men idag har vi ett museum och förhoppningsvis ett Nobelcenter snart också, säger förste intendent Gustav Källstrand.

Alfred Nobel gick bort den 27 november 1895. Han tyckte illa om arv som företeelse eftersom det inte bidrog till något konstruktivt utan bara gav pengar vidare i släkter. Hans sätt att bidra till eftervärlden blev priset som varje år delas ut i fem kategorier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.