Ny delägare och expansion för Fotografiska

Uppdaterad
Publicerad

Fotografiska Museet planerar att öppna i Shanghai och New York och i samband med expansionen har de nu fått en ny delägare.

Det populära museet öppnades 2010 och blev snabbt en succé, samma år fick de Stora Turismpriset för en djärv och nyskapande satsning. De har visat bilder av världsfotografer såsom Annie Leibovitz, Sally Mann, Christer Strömhom och Lennart Nilsson.

Och nu ska de satsa internationellt, deras ambition är att öppna i New York och Shanghai under 2016. För den internationella satsningen har Fotografiska tagit in en ny delägare, familjen Ax:son Johnson.

– När vi öppnade var vår vision att ta världens bästa fotografer till Sverige och skapa en plattform ut i världen för svenska fotografer. Detta sker bland annat genom att vi har turnerande utställningar. Att öppna Fotografiska i fler städer runt om i världen är ytterligare ett sätt för oss att missionera fotokonsten, berättar Per Broman, Fotografiskas grundare, i ett pressmeddelande.

Familjen kommer att representeras i styrelsen av Helena Hernander från Ax:son Johnsons kapitalförvaltningsbolag Alto Cumulus och Sophie Mörner, dotter till Antonia Ax:son Johnson.Sophie Mörner är fotograf och gallerist med bas i New York sedan över tio år tillbaka.

För ett år sedan fick Fotografiska mycket kritik av flera fotografer som ansåg att de blivit lovade utställningar som sedan ställdes in. Museet erkände då att de gjort fel och skulle försöka få till en lösning med fotograferna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.