En av rånarna höjer det som visade sig vara en attrapp, till synes för att skjuta mot polisen. Foto: Från Youtube.

Ny film visar hur rånaren höjer sitt vapen

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer häktades i dag misstänkta för guldrånet i Södertälje. Samtidigt visar en ny mobilfilm hur en av rånarna höjer vapnet mot polisen innan de skjuter. Polisens handlande får fullt stöd av kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki, trots att vapnet visade sig vara en attrapp.

Polisen har kritiserats för att de sköt en av rånarna i huvudet i samband med rånet mot en guldsmedsbutik i Södertälje i fredags. En ny mobilfilm visar att rånaren höjde sitt vapen strax innan polisen sköt sina första skott.

– Han springer omkring med vapnet som ser ut som ett riktigt och siktar det mot polisen och tar skydd. Han beter sig som att han leker krig, säger Jerzy Sarnecki.

Skottlossning vid Södertäljerån

Automatvapnet visade sig idag vara en fejk, en attrapp. Men det har ingen betydelse enligt kriminologiprofessorn.

– Här är det en situation där polisen har all anledning att tro att det är ett riktigt vapen som riktas mot dem. Då har de, så vitt jag förstår, all anledning att öppna eld, säger Jerzy Sarnecki.

Polisskottet i Södertälje är överlämnat till polisens interna utredningar och utreds av åklagare. Den 26-årige mannen som sköts i huvudet har livshotande skador.

– Vi ser inte hur han beter sig precis när han blir träffad, men hans beteende innan berättigar polisens agerande enligt mig, säger Jerzy Sarnecki.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning vid Södertäljerån

Mer i ämnet