Broschyren ska hjälpa oroliga föräldrar att hitta stöd och råd

Ny folder vapen mot extremism

Uppdaterad
Publicerad

Boende på Järvafältet som är oroliga för att unga i deras närhet planerar att resa till krigsområden kommer nu att få bättre information om vart de kan vända sig. Informationen ska spridas i en ny folder som just har färdigställts av Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning.

”Är du orolig för att någon i din närhet ska resa utomlands för att delta i krig? Känner du någon som behöver stöd för att bearbeta krigsupplevelser”. Så står det i den folder som via olika föreningar nu ska börja spridas på Järvafältet.

– Om man har oro för att ens barn ska resa iväg, så finns det någon man kan vända sig till, säger Susanne Tengberg på Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning.

Uppsökande arbete

Stadsdelsförvaltningarna på Järvafältet stärker just nu sitt uppsökande arbetet med att nå ungdomar som har tankar på att delta i krig tillsammans med till exempel IS och Al-Shabab. Och informationsfoldern, som är en del i det arbetet har länge varit eftersökt i området.

– Det är inte tillräckligt, men en bra början, säger Abdi-Nur Isse, ordförande på Somaliska riksförbundet som har sitt huvudkontor i Kista. Det visar att man har förstått frågan, att man har börjat att samarbeta kring frågan och att informationen nu sprids.

”Naivitet och beröringsskräck”

Att terroristgrupper i Afrika och Mellanöstern rekryterar medlemmar i Västeuropa har länge varit känt. Ändå har det tagit lång tid innan informationsinsatser likt den broschyr som nu finns har börjat göras. Terrorismforskaren Hans Brun tror att det kan bero på att västvärlden har haft svårt att förhålla sig till de här frågorna.

– Överlag i västvärlden i allmänhet och i Sverige i synnerhet så har det funnits en mix av naivitet och beröringsskräck att gå in och peta i de här frågorna eftersom de är kopplade till religion.

Vad tror du att det beror på att den här naiviteten och beröringsskräcken har funnits?

– Ja, det är dels brist på kunskap helt enkelt. Och sen så är man rädd att bli stämplad som islamofob.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.