Nya bedrägeriet – kräver in böter

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har fått in flera anmälningar om ett nytt bedrägeribrev de senaste dygnen. Avsändaren kräver in dagsböter från en påhittad tingsrättsdom.

Sedan i onsdags är det flera personer runt om i landet som mottagit inblandningskrav från rikspolisstyrelsen.

Enligt brevet ska 45.000 kronor i dagsböter betalas av mottagaren, efter en tingsrättsdom. Men brevet är ett bedrägeri.

– Det här brevet är alldeles nytt, vi har bara känt till det i knappt ett dygn faktiskt, säger Jan Olsson som är förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericenter.

Vilka är det som fått brevet, är det personer som blivit dömda i tingsrätten?

– Nej, av de som jag har tittat på så har de inte blivit dömda, utan det verkar som om gärningsmannen har skickat ut det här lite på måfå, vilket är lite konstigt faktiskt.

Drabbade i Stockholm och Skåne

Hittills är det fem personer anmält bedrägeriet och rikspolisstyrelsen har fått flera samtal från undrande brevmottagare. Framför allt är det boende i Stockholm och Skåne som drabbats.

Polisen uppmanar alla som får det aktuella brevet att anmäla det.

Samtidigt som polisen nu har ringat in gärningsmannen och hans bankkontot har redan spärrats.

– Det jag kan gå ut med är att det är en ung man från Skåne, som har provat på liknande brott förut.

Varför griper ni honom inte?

– Kontot är redan spärrat, inga pengar kommer ju försvinna eftersom inga pengar kommer att komma in. Så vi kan lugnt avvakta utredningen, säger Jan Olsson.

Växande verksamhet

Enligt polisen är bedrägerier en växande verksamhet och förra året anmäldes över 6.000 bedrägerier med hjälp av bluffaktura i Stockholms län.

– Generellt sätt när det gäller den här typen av bedrägerier är de väldigt, väldigt vanliga och mörkertalet är enormt, säger Jan Olsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.