Hemtjänsthärvan växer – före detta politiker anhållen

Uppdaterad
Publicerad

Polisrazzia mot hemtjänstföretaget Jome resulterade i att tio personer anhölls. Nu kan SVT avslöja att en av dem suttit i kommunfullmäktige i Södertälje.

I polisens satsning mot grov organiserad brottslighet har man nu slagit till mot ett hemtjänstföretag i Södertälje. Tio personer är gripna varav en är före detta politiker i kommunfullmäktige.

– Det är obehagligt när man upptäcker att det är folk man känner till. I vilket fall som helst är det förfärligt att utnyttja människor och lura till sig skattemedel, säger kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S)

Hemtjänsthärvan i Södertälje

ABC: Men är det inte förvånande att det finns organiserad brottslighet i maktens korridorer?

– Man önskar att det inte fanns någonstans.

Sammanlagt har Södertälje kommun betalat ut 43 miljoner till företaget. Det är också kommunen som får ta över de personer som företaget jobbat för, och när man har ringt runt till alla personer och erbjudit sin hjälp har man gjort en förvånande upptäkt: 55 procent tackade nej, 12 procent var osäkra och bara 33 procent, eller en tredjedel, ville ha fortsatt hemtjänst.

– Det säger mig att man i väldigt stor utsträckning har manipulerat vårt system. Man har manipulerat biståndshandläggarna så har man sett till att vara krassligare än man är, manipulerat vårt system helt enkelt, säger socialdirektören Gilda Johansson.

Hon fortsätter:

 – Det är bedrövligt mot skattebetalarna. Pengar som skulle kunna gå till behövande ska inte gå till ekonomiskt brottslighet.

Och det är inte första gången något liknande händer i Södertälje. En liknande historia uppdagades nyligen när 35 personer åtalades för assistansfusk i den största assistanshärvan hitills i Sverige.

– Vi måste bli bättre på uppföljning, men det gäller nog många kommuner i vårt avlånga land, säger Gilda Johansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemtjänsthärvan i Södertälje

Mer i ämnet