Nya regler för giftig svensk fisk

Publicerad

Livsmedelsverket föreslår hårdare regler för försäljning av svensk Östersjöfisk till övriga EU. Syftet är att säkerställa att fisken inte innehåller miljögifterna dioxin och PCB som överstiger EU:s gränsvärden.

– Det blir tydligare för företagarna hur de ska säkerställa att endast fisk med halter under gränsvärdena säljs till andra EU-länder, säger Pontus Elvingson, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Till svenskarna får däremot den giftiga fisken även fortsättningsvis säljas. Skälet är ett undantag från EU:s regler, ett undantag som också omfattar Finland och Lettland. Villkoret är dock att de svenska konsumenterna informeras om riskerna med att äta denna fisk.

– Det är olika sätt att hantera risker. I Sverige fokuserar vi inte på gränsvärden utan på kostråd som riktar sig till olika riskgrupper, som barn eller kvinnor i barnafödande ålder, säger Elfvingsson.

Undantaget innebär att det är tillåtet att inom Sverige sälja exempelvis vildfångad lax och strömming som fiskats i Östersjön norr om Gotland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.